Meteen naar de inhoud

Meespelen

  • door
Meespelen

´Je mag alleen meespelen als je 5 cent betaalt´ riep ze vanachter de schuttingdeur van de tuin. Ik was 6 of 7 jaar en stond aan de andere kant van die deur. Mijn beste vriendin waar ik mee op straat speelde was de tuin binnen gegaan van het populairste meisje van de school die graag zelf regels bedacht. Ik wilde ook graag meespelen. Logisch, want alleen buiten staan, voelt eenzaam en enigszins vernederend, en bovendien was mijn beste vriendinnetje daar ook in die tuin. 5 cent had ik niet. Met een verloren gevoel zat er niks anders op om naar mijn oma te lopen die vlakbij woonde. ‘Oma heb jij 5 cent voor me?’ en ik legde haar het verhaal uit. Ik weet niet zeker of dit haar woorden waren of mijn interpretatie; ik hoef me niet te laten chanteren om ergens bij te horen. Iemand speelt met je omdat ze je leuk en aardig vindt zoals je bent, en anders maar niet. Mijn oma en ik hebben het daarna samen gezellig gemaakt bij haar thuis.

Waarom ik dit met jullie deel? Omdat we denk ik allemaal wel eens zoiets hebben meegemaakt in het klein en we ons het gevoel misschien nog steeds herinneren. De gebeurtenissen van de laatste tijd riep deze herinnering bij me op en het gevoel van verdriet en afwijzing destijds. Zoals vaak met gebeurtenissen maakt het dat ik erop reflecteer en dat geeft me vaak een inzicht. Ik stel mezelf vragen; Waarom raakt dit mij? Wat wil opgelost en gezien worden in mij? Had ik de strijd moeten aangaan om erbij te horen? Of deed ik er goed aan om mijn eigen weg te gaan? Wat heb ik ervoor over om ergens naar binnen te mogen? Welke waarden zijn eigenlijk belangrijk voor mij?

Soms zijn gebeurtenissen een scharnierpunt in je leven om je naar binnen te keren, reflecteren en van koers te veranderen. Voor mij is dat dat ik me vandaag uitspreek tegen uitsluiting. Ik spreek ook mijn wens uit. Mijn wens is dat we een plek creëeren waar alles naast elkaar mag bestaan in evenwicht met elkaar. Waar het fijn is om jezelf te zijn met mensen die waarden van verbinding, vrijheid, vertrouwen en respect voor elkaar nastreven. Iedereen die zich daarin herkent mag zich daar welkom voelen. Of sluit ik dan ook uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *